Over Mij

Mijn naam is Bas Bernardus Johannes van Nieuwland. Ik ben geboren in 1999 in Nijmegen – de oudste stad van Nederland – en woon momenteel in het pittoreske dorpje Ottersum in het noorden van de provincie Limburg.

Het is mijn droom om onafhankelijk filmmaker te worden. Film is mijn passie, maar daarnaast streef ik ook een carrière na als fotograaf. Verder schrijf ik ook veel filmrecensies, lees ik veel, ben ik geïnteresseerd in Geschiedenis en ben ik verzamelaar.

Interesses 
Ik ben erg visueel ingesteld en al van jongs af aan ben ik veel met films bezig geweest. Sinds ik een jaar of 8 was maakte ik stop-motion animatiefilmpjes met Lego en klei. Uiteindelijk ben ik ook met handgetekende animatie aan de slag gegaan. Op de middelbare school kreeg ik steeds meer interesse in live-action films.

Ik ben opgegroeid met de klassieke Disney-animatiefilms, films als Star Wars en Indiana Jones en ook had ik al vroeg interesse in antieke Horrorfilms. Naarmate ik ouder werd ben ik steeds meer films uit de jaren ’70 en ’80 gaan kijken. Ik ontdekte obscure Horrorfilms, de Giallo en maakte kennis met de Europese en Aziatische cinema. Inmiddels ben ik naast klassiekers ook al goed bekend met cult-films en filmhuisfilms. Hoewel ik een erg brede filmsmaak heb en favorieten heb in alle genres van Romantiek tot Western, ben ik voornamelijk geïnteresseerd in Fantasy, Horror, Sciencefiction en Mystery. Enkele van mijn favoriete filmmakers zijn Alfred Hitchcock, Dario Argento, Sergio Leone, Ridley Scott, Hayao Miyazaki en Andrei Tarkovsky.


Naast film interesseer ik me ook voor Geschiedenis en Kunst. De geschiedenis van het Christendom, de Rooms-Katholieke Kerk, de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog zijn onderwerpen die ik erg fascinerend vind. Doordat ik sinds mijn jeugd al een liefde koester voor het fantastische spreekt de Romantische stroming in de kunst me erg aan. Het vluchten in de verbeelding en fantasie is voor mij erg belangrijk en daarnaast hou ik ook erg van het melancholische van bijvoorbeeld de landschappen van Caspar Davind Friedrich. Naast de Romantiek vind ik ook de Gotiek, de Barok, het Impressionisme, Jugendstil en het Surrealisme geweldige stromingen in de kunst.

Al sinds ik jong was maakte ik ook veel foto’s, met name als we op vakantie waren. Uit mijn hobby voor fotografie is de laatste jaren ook een heuse interesse in het vak gevormd. Fotografie spreekt mij aan omdat ik heel visueel bezig kan zijn en met composities kan experimenteren zonder perse een groter verhaal te hoeven vertellen. Ik heb erg veel visuele ideeën en fotografie is de beste manier om die vorm te geven (aangezien ik niet bijzonder goed ben in tekenen of schilderen). Mijn favoriete onderwerpen voor fotografie zijn de natuur, wolkenluchten, (huis)dieren, oude dorpjes, kastelen en andere historische gebouwen.

Hobbies
Mijn voornaamste hobby is het schrijven van filmrecensies. Tussen 2012 en 2016 heb ik zo’n 1200 films gezien en beoordeeld, waarvan 980 ook geanalyseerd. Mijn filmrecensies zijn te vinden op Moviemeter. Ik ben ook geïnteresseerd in het schrijven van verhalen en filmscenario’s, maar heb hier helaas weinig tijd/geduld voor.

Naast schrijven hou ik ook heel erg van lezen. Mijn favoriete auteurs zijn Raymond E. Feist, Stephen King en H.P. Lovecraft.

Verder zit ik al een lange tijd onder pianoles en maak ik met mijn synthesizer elektronische muziek. Mijn muziek is hier te vinden. Mijn muzieksmaak varieert van klassieke muziek en filmmuziek tot classic rock en synthesizermuziek. Mijn favoriete componisten/bands/artiesten omvatten Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Ennio Morricone, Queen, Alan Parsons Project, Tangerine Dream en Vangelis.

Daarnaast ben ik ook verzamelaar van o.a.:
– Films (zowel digitaal, DVD, VHS als Bluray)
– Filmposters en affiches
– Originele tekeningen en filmcellen uit animatiefilms (zie hier)
– Kuifje strip-albums en collector’s items
(ben al jaren lid van het Hergé Genootschap)
– Vinyl (zowel soundtrack LP’s als rock- en synthesizermuziek)
– Star Wars collector’s items
– Alles wat te maken heeft met de Disney-film Taran en de Toverketel (The Black Cauldron) uit 1985 (zie hier)
– Märklin H0-modelspoor
– Fantasy-, Horror-, Sciencefiction- en Mysteryromans
– Filmgerelateerde boeken
– Historische of Geschiedenis-gerelateerde boeken

Ervaring
Sinds 2013 schrijf ik een column voor jongeren in het Parochieblad van de H. Johannes de Doper-Kerk in Ottersum. Meestal behandel ik religieuze films.

Voor mijn PWS heb ik onderzoek gedaan naar het verband tussen Alfred Hitchcock en de Italiaanse Giallo, waarvoor ik mijn vriend en animatieregisseur Hans Walther en Horror-expert Jan Doense heb geïnterviewd.

In de zomer van 2016 heb ik samen met een aantal vrienden een korte Horror-film opgenomen genaamd Mysteria. Een eerbetoon aan zowel The Master of Suspense, Brian De Palma, Mario Bava als Dario Argento. Het was een erg leerzame ervaring om voor het eerst een zelfbedacht filmproject uit te werken.

2 Reacties

  1. Marco Schaap 29 februari 2016

    Hoi Bas,

    Ik kan de Tiroler films niet vinden hahaha mooi gedaan kerel. Leuke site!

    Groetjes Marco

Laat een reactie achter

© 2017 Bas van Nieuwland.nl

Thema door Anders Norén